3 spôsoby použitia stolovej píly

Obsah:

3 spôsoby použitia stolovej píly
3 spôsoby použitia stolovej píly
Anonim

Stolová píla je všestranné zariadenie, ktoré sa ľahko používa a môže vám ušetriť čas i námahu. Stolové píly sa používajú na rezanie dosiek a môžu vykonávať dlhé zvislé rezy nazývané trhanie alebo krátke šikmé rezy nazývané priečne rezy. Ak budete postupovať podľa správnych techník, mať správne bezpečnostné vybavenie a správne nastavenú pílu, pomocou stolovej píly môžete vykonávať presné a presné rezy.

Kroky

Metóda 1 z 3: Zostaňte v bezpečí

Použite stolnú pílu, krok 2
Použite stolnú pílu, krok 2

Krok 1. Pri používaní stolovej píly používajte ochranu očí a sluchu

Pri rezaní dosiek na stolnej píle noste ochranné okuliare alebo prilbu so štítom. Zabránite tým tomu, aby vám piliny a úlomky dreva lietali do tváre alebo očí. Tiež by ste mali používať správnu ochranu sluchu, pretože pílové listy môžu byť neuveriteľne hlasné a môžu poškodiť vaše ušné bubienky. Na ochranu sluchu si môžete kúpiť lacné jednorazové štuple do uší alebo robustnejšie chrániče sluchu.

Použite stolnú pílu, krok 3
Použite stolnú pílu, krok 3

Krok 2. Pri rezaní tenkých dosiek používajte tlačnú topánku, tlačnú palicu alebo rozdeľovač

Pri rezaní úzkych, krátkych dosiek nemusí byť medzi nožom a bočným plotom veľký priestor pre ruky. Z tohto dôvodu by ste mali používať tlačnú palicu alebo ozubenú sánku, ktoré vám pomôžu viesť drevo pri rezaní. Tieto tlačné zariadenia na stolové píly si môžete kúpiť v železiarstve, online, alebo si ich môžete vytvoriť sami.

Niektoré tlačné zariadenia budú mať nastaviteľné diely pre rôzne veľkosti dreva

Použite stolnú pílu, krok 4
Použite stolnú pílu, krok 4

Krok 3. Použite ochranné vložky

Ak trháte skutočne tenké dosky, budete chcieť použiť vložku, ktorá ochráni vaše prsty pred blízko čepele. Vložka je kus dreva, ktorý sa zmestí medzi bočný plot a pílový kotúč a poskytuje nárazníkovú zónu pri rezaní obzvlášť tenkých kúskov dreva.

Pri rezaní veľmi tenkých dosiek by ste okrem použitia voľnej vložky mali používať aj tlačné zariadenie

Použite stolnú pílu, krok 5
Použite stolnú pílu, krok 5

Krok 4. Nainštalujte správne kryt kotúča

Chrániče čepele zabraňujú spätnému odkopu nečistôt a držia prsty mimo čepele. Ak ochranný kryt kotúča už nie je nainštalovaný, kúpte si ho u výrobcu stolovej píly alebo znova nainštalujte ten, ktorý bol dodaný so stolovou pílou pôvodne. Mnoho moderných chráničov čepele je možné znova pripevniť na váš kotúč jednoduchým nasadením na kotúč a utiahnutím skrutiek alebo plastových svoriek.

Použite stolnú pílu, krok 6
Použite stolnú pílu, krok 6

Krok 5. Nestrihajte pokrčené dosky

Pokrivené alebo ohnuté dosky spôsobia hrubé rezy a spôsobia spätný ráz dreva. Nepoužívajte dosky, ktoré sú poškodené alebo zdeformované vodou.

Použite stolnú pílu, krok 7
Použite stolnú pílu, krok 7

Krok 6. Nájdite svoje núdzové vypínacie tlačidlo

Väčšina stolových píl je dodávaná s veľkým tlačidlom alebo pádlom na núdzové vypnutie. Ak dôjde k nehode alebo sa doska odrazí, pravdepodobne budete musieť zariadenie rýchlo vypnúť. Toto tlačidlo môže byť mnohokrát stlačené nohou, ak máte ruky obsadené.

Použite stolnú pílu, krok 8
Použite stolnú pílu, krok 8

Krok 7. Vyhnite sa noseniu voľne visiacich šperkov alebo oblečenia

Vyhnite sa noseniu vecí, ktoré sa môžu zachytiť o pílu, ako sú voľné rukávy alebo kravata. Ostatné vreckové alebo voľne padnúce oblečenie by sa mohlo zachytiť do píly a ťahať vás k nej. Ak máte dlhé vlasy, pred použitím stolnej píly si ich zopnite.

Použite stolnú pílu, krok 1
Použite stolnú pílu, krok 1

Krok 8. Prečítajte si návod na obsluhu

Prečítajte si pokyny, ktoré boli dodané s vašou pílou, o správnom použití a inštalácii píly. Napriek tomu, že väčšina stolových píl je podobných, medzi značkami existujú rozdiely. Po prečítaní manuálu sa dozviete, kde sa každá časť píly nachádza, čo robí a aké správne bezpečnostné opatrenia by ste mali dodržiavať pri používaní konkrétneho modelu.

Metóda 2 z 3: Roztrhanie tabúľ

Použite stolnú pílu, krok 9
Použite stolnú pílu, krok 9

Krok 1. Nastavte kotúč tak, aby bol vyšší ako hrúbka dreva

Aby ste sa vyhli prípadnému spätnému rázu, musíte sa uistiť, že kotúče píly sú rovnako vysoké ako hrúbka rezaného dreva. Na zvýšenie alebo zníženie kotúča použite rukoväť na nastavenie kotúča v spodnej časti stolovej píly. Čepeľ by mala byť asi o 0,25 palca (0,635 cm) vyššia ako hrúbka dreva, ktoré chcete rezať.

Použite stolnú pílu, krok 10
Použite stolnú pílu, krok 10

Krok 2. Upravte šírku plotu, ktorý potrebujete rezať

Pomocou pásky zmerajte vzdialenosť od pílového kotúča k plotu. K dispozícii bude držadlo, ktoré bude bočnú lištu napínať a uvoľňovať, aby ste ju mohli posúvať zľava doprava. Posuňte bočný plot na vzdialenosť, na ktorú chcete rezať dosku.

Ak napríklad potrebujete narezať dosku s priemerom 61 cm, medzi bočným plotom a pílovým kotúčom by ste odmerali 61 cm

Použite stolnú pílu, krok 11
Použite stolnú pílu, krok 11

Krok 3. Držte drevo pri plote

Položte palec a ruku opatrne za kus dreva medzi plot a pílový kotúč. Drevo položte pevne na stolnú pílu a bočný plot, aby ste predišli spätnému rázu.

Použite stolnú pílu, krok 12
Použite stolnú pílu, krok 12

Krok 4. Sklopte kryt kotúča a zapnite stolnú pílu

Sklopte plastový ochranný kryt nad čepeľ, aby ste boli chránení pred úlomkami. Zapnite čepeľ a pripravte sa na rez.

Použite stolnú pílu, krok 13
Použite stolnú pílu, krok 13

Krok 5. Zatlačte dosku cez čepeľ

Pomalým a stabilným tempom tlačte dosku cez čepeľ. Sústreďte sa na to, aby doska pri tlačení bola v jednej rovine s plotom. Nikdy nedávajte ruku blízko k čepeli a vždy používajte prítlačné zariadenie alebo vložku, ak medzi vašou rukou a čepeľou nie je najmenej 6 palcov (15,24 cm).

Ostrá čepeľ a plochá doska zabránia odštiepeniu alebo odštiepeniu dreva

Použite stolnú pílu, krok 14
Použite stolnú pílu, krok 14

Krok 6. Vypnite pílu

Prepnite spínač na stolovej píle, aby ste ho vypli. Vaša doska by teraz mala byť správne narezaná na požadované rozmery.

Metóda 3 z 3: Priečny rez

Použite stolnú pílu, krok 15
Použite stolnú pílu, krok 15

Krok 1. Nastavte kotúč na hrúbku rezaného dreva

Nastavte pílový kotúč asi na 0,25 palca (0,635 cm) nad hrúbku dosky. Príliš vysoké nastavenie kotúča by mohlo poškodiť vaše drevo a príliš nízke nastavenie spôsobí, že sa nerozreže úplne.

Použite stolnú pílu, krok 16
Použite stolnú pílu, krok 16

Krok 2. Nastavte svoj pokosový doraz do otvoru

Ak nemáte vstavaný pokosomer, budete ho musieť nastaviť do otvoru pre pokos, ktorý by mal byť naľavo od pílového kotúča. Ak sa vaša píla nedodáva s pokosovým rozchodom, môžete si ju kúpiť v železiarstve alebo online.

Použite stolnú pílu, krok 17
Použite stolnú pílu, krok 17

Krok 3. Pokosovú mierku priložte k čepeli

Na to, aby ste dosiahli dokonalé prierezy, musí byť pokosový merač zarovnaný s pílovým kotúčom. Uvoľnite rukoväť na pokosovom meradle a položte 45-stupňový trojuholník pozdĺž dĺžky pílového kotúča. Upravte mierku, kým obe strany kresliaceho trojuholníka nebudú zvierať uhol 90 stupňov proti čepeli a pokosovému meradle. Akonáhle je perfektný, znova dotiahnite rukoväť na meradle, aby držala na svojom mieste.

Použite stolnú pílu, krok 18
Použite stolnú pílu, krok 18

Krok 4. Držte dosku pri plote pokosového meradla

Pravou rukou potiahnite rukoväť pokosového meradla a nastavte ho na zadnú časť píly. Ľavou rukou pevne držte dosku o okraj pokosového meradla. Prsty držte najmenej 6 palcov od krytu pílového kotúča.

Doska by mala sedieť v 90-stupňovom uhle k vašej čepeli na plote pokosového meradla

Použite stolnú pílu, krok 19
Použite stolnú pílu, krok 19

Krok 5. Zatlačte dosku cez čepeľ

Pravou rukou pomaly, ale premyslene zatlačte na rukoväť pokosovej mierky a ľavou rukou pevne držte dosku. Posuňte plot pokosového meradla dopredu a odrežte dosku.

Použite stolnú pílu, krok 20
Použite stolnú pílu, krok 20

Krok 6. Potiahnite dosku späť a vypnite pílu

Akonáhle ste prerezali svoj kus dreva, potiahnite dosku späť do východiskovej polohy. Vypnite stolnú pílu a práve ste urobili krížový rez.

Odporúča: