3 spôsoby, ako vyčistiť Nubuck

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť Nubuck
3 spôsoby, ako vyčistiť Nubuck
Anonim

Nubuck je druh kože vyrobený z hovädzej kože. Rovnako ako semiš je brúsený, aby si zdriemol. Ale zatiaľ čo semiš je vyrobený z vnútornej strany kože, nubuk je vyrobený zvonku, ktorý je pevnejší a odolnejší. Je veľmi citlivý na znečistenie a škvrny a musí byť vyčistený a chránený nástrojmi a výrobkami, ktoré sú navrhnuté špeciálne na starostlivosť o semiš a nubuk. Môžete tiež brúsiť hrubým kameňom, aby ste odstránili škvrny, keď všetko ostatné zlyhá.

Kroky

Metóda 1 z 3: Odstráňte špinu a špinu

Čistý Nubuck Krok 1
Čistý Nubuck Krok 1

Krok 1. Nubukový predmet utrite nubukovou tkaninou

Tento typ handričky je špeciálne navrhnutý na čistenie nubuku. Nubukový čistič je zvyčajne integrovaný do vlákien. Pravidelne ním utierajte, aby ste odstránili ľahké znečistenie a lesklé škvrny. Tým sa zabráni tvorbe špiny.

  • Utrite v niekoľkých smeroch a krúživými pohybmi vyčistite všetky strany šlofíka.
  • Pri čistení obuvi odstráňte šnúrky pred začatím.
Krok 2 vyčistite Nubuck
Krok 2 vyčistite Nubuck

Krok 2. Povrch vyčistite nubukovou kefou

Krúživými pohybmi dávajte pozor, aby ste na žiadnej oblasti netrvali viac ako niekoľko sekúnd, pretože by to mohlo poškodiť spánok. Tým sa nubuk vyčistí od špiny a špiny.

Nubukové kefy nájdete u väčšiny maloobchodníkov, ktorí predávajú položky z nubuku. Prípadne si ich môžete kúpiť aj online prostredníctvom webových stránok, ako je Amazon

Krok 3 vyčistite Nubuck
Krok 3 vyčistite Nubuck

Krok 3. Zvlášť znečistené miesto vyčistite nubukovým čističom

Tieto čistiace prostriedky sa dodávajú v kvapalnej a aerosólovej forme a sú určené na použitie na nubuku. Čistiaci prostriedok nastriekajte na nubukovú tkaninu a utrite celý povrch. Dokončite česaním zdriemnutia, aby ste odstránili všetky zvyšky.

Nubukové čistiace prostriedky je možné získať v rovnakých obchodoch, kde nakupujete svoje nubukové veci, ako sú topánky a čižmy. V opačnom prípade ich nájdete online u rôznych maloobchodných predajcov, ako je Amazon alebo Wal-Mart

Krok 4 vyčistite Nubuck
Krok 4 vyčistite Nubuck

Krok 4. Nubuk pravidelne utierajte a naneste ochranný prostriedok

Pravidelné utieranie nubukovou handričkou zabráni tomu, aby ste sa museli uchýliť k odmasťovaču a čističu kože. Minimálne každých 6 mesiacov by ste mali tiež použiť ochranný sprej. Pred použitím postrek naneste na nubuk a potom nechajte nubuk poriadne uschnúť.

  • Najlepší čas na postrek tohto ochranného prostriedku je po vyčistení povrchu nubuku.
  • Pred použitím ochranného prostriedku zdvihnite šlofík.

Metóda 2 z 3: Zaobchádzanie s tvrdšími škvrnami

Krok 5 vyčistite Nubuck
Krok 5 vyčistite Nubuck

Krok 1. Začnite otrením škvrny nubukovou handričkou

Bez ohľadu na látku, ktorá škvrnu spôsobila, je nevyhnutné zotrieť prebytočný materiál, ktorý môžete. Na svetlejšie škvrny to môže stačiť.

Nubuková tkanina je špeciálne navrhnutá na čistenie povrchov nubuku; nubukový čistič je zvyčajne integrovaný do vlákien látky

Krok 6 vyčistite Nubuck
Krok 6 vyčistite Nubuck

Krok 2. Na odstránenie mastných škvŕn použite odmasťovač kože a čistič kože

Tieto typy škvŕn sa zvyčajne nachádzajú na golieroch saka a čalúnených opierkach hlavy. Odmasťovač kože sa zvyčajne dodáva v aerosólovej forme. Nastriekajte na škvrnu a nechajte stáť asi hodinu.

  • Odmasťovač kože sa v stoji zmení na prášok a nasaje olejovú škvrnu.
  • Práškové zvyšky utrite čistiacim prostriedkom na špongiu a kožu.
  • Ak škvrna zostane, zopakujte tento postup.
Krok 7 vyčistite Nubuck
Krok 7 vyčistite Nubuck

Krok 3. Na škvrny od atramentu použite zdvíhač atramentu

Je dôležité začať čistiť škvrnu čo najskôr, než zaschne, zvyčajne prvých 6 hodín. Zdvíhač atramentu je mastná látka, ktorá sa obvykle dodáva v tube, podobne ako balzam na pery. Hmotou potierajte škvrnu od atramentu, kým nie je úplne zakrytá. Potom pomocou nubukovej utierky a čističa kože zotrite všetky zvyšky škvrny.

Krok 8 vyčistite Nubuck
Krok 8 vyčistite Nubuck

Krok 4. Nubuk osušte sušičom vlasov a vykefujte

Kefujte, keď sušíte nubuk. Tým sa zabráni usadzovaniu všetkých zostávajúcich škvŕn. Kartáčovaním šlofíka odstránite všetky zvyšky a povrch zostane čistý.

Metóda 3 z 3: Brúsenie najtvrdších škvŕn

Krok 9 vyčistite Nubuck
Krok 9 vyčistite Nubuck

Krok 1. Na brúsenie povrchu nubuku použite semišový blok alebo brúsny papier

Pretože nubuk vzniká brúsením hovädzej kože, vydrží brúsenie aj na účely čistenia. V prípade najtvrdších škvŕn ich energicky trite brúsnym papierom alebo blokom, kým škvrnu neodstránite. Ak potrebujete vyčistiť iba konkrétnu škvrnu, obrúste iba konkrétne miesto.

Pred začatím brúsenia nubuku sa uistite, že je blok čistý

Krok 10 vyčistite Nubuck
Krok 10 vyčistite Nubuck

Krok 2. Zvlášť znečistené povrchy nubuku prebrúste

Ak sa na vašom povrchu nubuku usadili škvrny alebo je celý znečistený, budete ho chcieť úplne vybrúsiť. Prejdite blokom alebo brúsnym papierom po celom povrchu, kým škvrny neodstránite. Nubuk bude vyzerať prakticky úplne nový.

Krok 11 vyčistite Nubuck
Krok 11 vyčistite Nubuck

Krok 3. Nubukovou kefkou odstráňte zvyšky

Pri brúsení nubuku vytvoríte jemný prach zložený z kože a všetkých nečistôt, ktoré obsahuje. Odstráňte ho, aby bol váš nubuk čistý a čistý.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

Zvážte kúpu kefy, ktorá má v strede drôtené štetiny a obklopujú ich nylonové štetiny. Nylonové štetiny použite na jemné čistenie mäkkého nubuku a drôtené štetiny, keď potrebujete na čistenie tvrdých nubukových predmetov, akými sú turistické topánky, energickejšie čistenie

Varovania

  • Buďte opatrní s kefkou na napínanie. Nubukový spánok môžete zničiť, ak budete v jednej oblasti kefovať príliš tvrdo alebo príliš dlho.
  • Nikdy sa nepokúšajte čistiť nubuk vodou.

Odporúča: