3 spôsoby, ako vyčistiť hrubú obuv

Obsah:

3 spôsoby, ako vyčistiť hrubú obuv
3 spôsoby, ako vyčistiť hrubú obuv
Anonim

Kultová tenisová značka Plae mohla byť predstavená pre deti, ale ich nedávna rada pre dospelých z nich urobila nevyhnutnosť aj pre dospelých. Napriek tomu, že je možné prispôsobiť sa, je prirodzené báť sa straty tvaru alebo farby takejto ručne vyrobenej obuvi pri praní. Nie je to však vôbec náročná úloha, ak použijete na čistenie obuvi Plae, vrátane koženej, správne metódy.

Kroky

Metóda 1 z 3: Čistenie malých škvŕn

Vyčistite svoje topánky 1. krok
Vyčistite svoje topánky 1. krok

Krok 1. Vyhodnoťte špinu

Pred vložením topánok do práčky alebo použitím drsného čistiaceho roztoku odhadnite škvrnu alebo špinu. Niektoré šmuhy je možné ľahko odstrániť vlhkou handričkou alebo semišovou čistiacou kefkou. Ak majú vaše topánky nepríjemný zápach, musíte vyčistiť iba stielku a nie celú obuv.

Vyčistite svoje topánky 2. krok
Vyčistite svoje topánky 2. krok

Krok 2. Utrite bahno

Ak sú na vašich topánkach škvrny od blata, počkajte, kým nezaschnú. Rozložte noviny na rovný povrch alebo len vezmite topánky von, aby ste zubnou kefkou alebo kefkou na čistenie obuvi odstránili zaschnuté blato. Môžete na to nadviazať tak, že topánky očistíte vlhkou handričkou.

Vyčistite svoje kopačky Krok 3
Vyčistite svoje kopačky Krok 3

Krok 3. Vyčistite kožu roztokom na odstraňovanie nečistôt

Ozdoby na plátne alebo koženej obuvi Plae je možné čistiť roztokmi na odstraňovanie nečistôt, akými sú napríklad Mr. Clean Magic Erasers a odstraňovač laku na nechty z acetónu. Roztok naneste na nečistoty a nechajte chvíľu pôsobiť. Škvrnu utierajte handrou, až kým úplne nezmizne.

  • Takéto riešenie si môžete vyrobiť aj doma. Do pol šálky horúcej vody pridajte 1 čajovú lyžičku Boraxu a 1 polievkovú lyžicu (14,8 ml) sódy bikarbóny. Zmes premiešajte a položte melamínovú špongiu, aby nasiakla roztok. Vytlačte prebytok a začnite čistiť.
  • Táto metóda je účinná aj pri odstraňovaní škvŕn vytvorených trvalými značkami a biologicky odbúrateľnými látkami, ako je tráva, krv atď.
Vyčistite svoje kopačky Krok 4
Vyčistite svoje kopačky Krok 4

Krok 4. Vyčistite stielku saponátom

Ak sú vložky zafarbené alebo majú nepríjemný zápach, vyberte ich z obuvi na čistenie. Obuv vyvetrajte zdvihnutým jazykom na tienistom a suchom mieste vonku alebo ju umiestnite pod ventilátor. Vložky namočte do teplej vody s niekoľkými kvapkami pracieho prostriedku. Kefkou na čistenie ich očistite a potom opláchnite. Pripnite ich na šnúru na bielizeň, aby sa vysušili.

  • Pred vložením sa uistite, že sú vložky suché.
  • Znížte zápach umiestnením pásov sušiacich listov do každej obuvi na noc.
  • K obuvi noste čisté ponožky, aby ste neznečistili stielku.
Vyčistite svoje kopačky Krok 5
Vyčistite svoje kopačky Krok 5

Krok 5. Ručne perte iba znečistenú oblasť mydlom na pranie a sódou bikarbónou

Ak je znečistená iba časť vašej obuvi, môžete vykonať okamžité bodové čistenie iba pre túto časť. Znečistené miesto namočte na 15-20 minút roztokom vody, mydla na pranie a sódy bikarbóny. Potom nečistotu vyčistite zubnou kefkou. Potom porciu dôkladne opláchnite a nechajte uschnúť.

Metóda 2 z 3: Umývanie topánok v práčke

Vyčistite svoje kopačky 6. krok
Vyčistite svoje kopačky 6. krok

Krok 1. Obuv pred praním namočte do vlažnej vody

Namáčanie špinavých topánok pred praním v práčke uľahčuje odstraňovanie škvŕn. 1 lyžičku pracieho prostriedku alebo aviváže rozmiešajte vo vedre vlažnej vody. Potom dajte topánky do vedra na 15-20 minút.

  • Vyhnite sa pridávaniu príliš veľkého množstva pracieho prostriedku, pretože bude náročné ho umyť. Na jeden pár topánok pridajte 1 čajovú lyžičku čistiaceho prostriedku do polovice vedra s vodou.
  • Oddelenú stielku, šnúrky a topánky môžete namočiť do rovnakého vedra.
Vyčistite svoje kopačky 7. krok
Vyčistite svoje kopačky 7. krok

Krok 2. Vyberte jemné nastavenie cyklu

Nekožené štýly obuvi je možné ľahko čistiť v práčke. Rozhodnite sa pre studený a jemný cyklus. Ak je teplota vody v práčke samostatným nastavením, zvoľte studenú.

Vyčistite svoje kopačky 8. krok
Vyčistite svoje kopačky 8. krok

Krok 3. Podložte si topánky na prací cyklus

Pranie topánok samostatne v stroji je hlučná záležitosť a trenie ich môže poškodiť. Uložte ich tak, že do rovnakého prania vložíte ťažkú bielizeň, napríklad uteráky. Obuv môžete dokonca vložiť do obliečky na vankúš alebo tašky na topánky, než ju vyklopíte na pranie.

  • Pred vložením do práčky spojte šnúrky dohromady a vložte ich do obliečky na vankúš. Tým sa zabráni uviaznutiu šnúrok v drenážnych otvoroch a uľahčí sa nájdenie správneho páru.
  • Nedávajte svoju drahú alebo svetlú bielizeň na pranie spolu so špinavými topánkami.
Vyčistite svoje kopačky 9. krok
Vyčistite svoje kopačky 9. krok

Krok 4. Prejdite do režimu extra pláchania

Zvyškový prací prostriedok po praní má tendenciu odfarbiť alebo stuhnúť obuv. Rozhodnite sa preto pre extra plákanie, aby ste odstránili všetky zvyšky mydla.

Ak vaša práčka nemá režim extra plákania, vložte topánky pod tečúcu vodu, aby ste zmyli zvyšky pracieho prostriedku

Metóda 3 z 3: Sušenie obuvi

Vyčistite svoje kopačky 10. krok
Vyčistite svoje kopačky 10. krok

Krok 1. Topánky nedávajte do sušičky

Nie všetky topánky je možné vložiť do sušičky, obzvlášť nie vaše topánky Plae. Sušenie v sušičke môže viesť k strate tvaru alebo poškodeniu gumových podrážok.

Vyčistite svoje kopačky Krok 11
Vyčistite svoje kopačky Krok 11

Krok 2. Ak nie ste tlačení čas, vysušte na tienistom mieste na vzduchu

Sušenie nedávno vypratých topánok vonku môže byť pomalší proces v závislosti od počasia vo vašej oblasti. Naplánujte si teda pranie obuvi na slnečné dni. Zaveste šnúrky, stielku na šnúru na bielizeň a zvršok položte hore dnom na stenu v tienistej oblasti. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu alebo extrémne chladnému počasiu, pretože môže poškodiť vašu obuv.

Vyčistite svoje cvičné topánky Krok 12
Vyčistite svoje cvičné topánky Krok 12

Krok 3. Obuv naplňte novinami a vyfénujte, aby sa dala rýchlejšie opraviť

Ak sušenie na vzduchu nie je uskutočniteľnou možnosťou, obuv môžete tiež rýchlo vysušiť v interiéri. Vyberte z topánok vložky a zaveste ich na sucho. Potom vložte zabalené noviny do topánok, aby absorbovali prebytočnú vodu, a vysušte ich sušičom vlasov na strednom alebo studenom teple.

  • Keď novinová náplň zvlhne, pokračujte v jej výmene.
  • Táto metóda je ideálna na zamedzenie zmršťovania a zachovanie tvaru vašej obuvi.
  • Ak nemáte sušič vlasov, umiestnite mokré topánky plnené novinami pod ventilátor alebo do určitej vzdialenosti od ohrievača.

Tipy

  • Ihneď po použití otrite topánky vlhkou handričkou namočenou v bielom octe, aby ste odstránili škvrny. Čím dlhšie budete škvrny čistiť, tým ťažšie bude ich odstránenie neskôr.
  • Kožené topánky s odolnými škvrnami je možné čistiť vodou a octom. Obe zmiešajte v rovnakých častiach, nastriekajte na topánky a rozotrite kefou na topánky.
  • Uchráňte zápach tým, že obuv uložíte do vrecka čaju.
  • Topánky neumývajte v lícovej koži alebo v ozdobných materiáloch, pretože môžu zdeformovať tvar alebo ho poškodiť.
  • Farebné a biele alebo pastelové topánky je potrebné prať oddelene, aby sa zabránilo krvácaniu farby. Biele čipky je možné prať ručne, aby zostali nepoškvrnené.

Varovania

  • Pred umývaním obuvi si prečítajte pokyny na čistenie značky.
  • Topánky neumývajte v práčke pravidelne, inak sa rýchlejšie opotrebujú.
  • Drahou alebo obmedzenú edíciu obuvi by ste mali prať ručne alebo profesionálne čistiť.

Odporúča: