Ako vytvoriť väčší zvuk huslí: 8 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako vytvoriť väčší zvuk huslí: 8 krokov (s obrázkami)
Ako vytvoriť väčší zvuk huslí: 8 krokov (s obrázkami)
Anonim

Hra na husle, aby to znelo naplno, vyžaduje správnu techniku a veľa cviku. Úpravy spôsobu použitia luku môžu vášmu nástroju pripadať živšie. Ak chcete, aby vaše husle vynikli nad ostatnými nástrojmi, s ktorými hráte, môžete ich zosilniť pomocou mikrofónu. Pokiaľ budete so svojimi husľami ďalej pracovať, budete môcť okamžite vylepšiť ich zvuk!

Kroky

Metóda 1 z 2: Zlepšenie tónu lukom

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 1
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 1

Krok 1. Udržujte rovnomerný a vyvážený úchop luku

Ruku a ruku, ktorou držíte luk, držte uvoľnene, aby ste pri hre neboli v napätí. Udržujte pinky na vrchu luku a vyvíjajte rovnomerný tlak medzi prsty, aby bol luk vyvážený. Keď zlepšíte úchop, vaše husle budú znieť plnšie.

Nedržte luk príliš pevne, inak môžu vaše husle znieť škrabavo

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 2
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 2

Krok 2. Cvičte rovný úklon, aby ste zahrali správne časti svojich strún

Ak budete hrať s lukom šikmo k strunám, zvuk nebude taký hlasný ani silný, ako by mohol byť. Udržujte luk rovnobežný s husľovým mostom, aby produkoval najlepší zvuk. Nacvičte si údery hore a dole, pričom luk držte vystretý.

  • Skúste hrať na husliach pred zrkadlom, aby ste zistili, či hráte s úklonom rovno.
  • Permanentnou fixkou nakreslite na šnúrky značky široké ako je váš luk. Uistite sa, že značky sú rovnobežné s mostom huslí. Hrajte podľa týchto línií, aby ste vedeli, že držíte úklon rovno.
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 3
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 3

Krok 3. Pri hraní vyvíjajte na luk väčší tlak

Ukazovákom počas ťahov vyvíjajte tlak na luk. Keď na luk zatlačíte, vaše husle sa budú cítiť plné a čisté. Akonáhle sa blíži koniec vášho úderu, znížte množstvo tlaku, aby ste zosvetlili zvuk svojich huslí.

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 4
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 4

Krok 4. Použite rýchlejšie ťahy, aby boli husle hlasnejšie

Keď hráte, zvýšte rýchlosť úderov, aby struny rezonovali rýchlejšie. Nacvičte si pomalý štart a zrýchlenie, keď sa blížite ku koncu, aby ste počuli zmenu hlasitosti. Experimentujte s rýchlosťou úderov, aby ste zistili, akú dynamiku môžete dosiahnuť.

Rýchlo zmeňte smer svojho zdvihu a vytvorte hlasný špicatý zvuk

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 5
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 5

Krok 5. Na svoj luk naneste kolofóniu, aby ste vytvorili plnší zvuk

Rosin pomáha vášmu luku uchopiť struny a núti ich viac vibrovať, aby sa zlepšil zvuk vašich huslí. Pretriete šnúrkami luku kolofóniou, aby mala rovnomerný kabát. Skúste luk po aplikácii kolofónie, aby ste zistili, či sa váš tón zlepšuje.

  • Kolofóniu si môžete kúpiť v obchodoch s hudobnými potrebami.
  • Príliš veľa kolofónie na luku môže spôsobiť, že vaše husle budú škriabať. Používajte svojho chlapca, kým kolofónia nevyprchá.
  • Po dokončení hrania odstráňte všetku nahromadenú kolofóniu zo strún.

Metóda 2 z 2: Pripojenie husľového mikrofónu

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 6
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 6

Krok 1. Kúpte si mikrofón pre svoje husle

Hľadaj mikrofón, ktorý je vyrobený špeciálne pre akustické husle. Môžete si vybrať všesmerový mikrofón, jednosmerný mikrofón alebo snímač, ktorý chcete pripevniť k husliam počas hry. Vyhľadajte recenzie na rôzne mikrofóny a zistite, čo s vašim konkrétnym nástrojom funguje najlepšie.

  • Všesmerové mikrofóny zachytia plný zvuk vášho nástroja, ale dokážu zachytiť zvuky od ostatných okolo vás.
  • Smerové mikrofóny zachytávajú iba zvuky, na ktoré sú namierené, ale iné zvuky sa môžu odraziť od vašich huslí a spôsobiť spätnú väzbu.
  • Snímače sa pripájajú priamo k telu vašich huslí, aby zachytili zvuk, ale nemusí mať taký čistý zvuk ako mikrofóny.
  • Husľové mikrofóny si môžete kúpiť online alebo v obchodoch s hudobnými potrebami.
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 7
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 7

Krok 2. Pripnite mikrofón k boku huslí

Váš husľový mikrofón je dodávaný s klipom, ktorý sa pripevňuje k vašim husliam v blízkosti opierky brady. Upravte klip tak, aby pasoval na vaše husle, a zaistite ho na mieste. Namierte mikrofón na husľové struny alebo na f-otvor, aby ste zachytili zvuk vášho nástroja.

Každé husle budú znieť inak, keď sú pripojené k mikrofónu. Experimentujte s umiestnením mikrofónu, aby ste zistili, čo vytvára najlepší zvuk

Tip:

Niektoré mikrofóny a snímače sú pripevnené pod hmatníkom vašich huslí. Položte plochú stranu mikrofónu na telo huslí a zasuňte ho pod hmatník. Pena na vrchu mikrofónu ho udrží na svojom mieste.

Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 8
Vytvorte väčší zvuk huslí, krok 8

Krok 3. Pripojte snímač do zosilňovača, aby ste zvýšili hlasitosť

Pozrite sa na zosilňovač, ktorý je vyrobený pre husle alebo akustické nástroje, ktoré chcete použiť s vašimi husľami. Spustite pomocný kábel zo zosilňovača a zapojte ho do mikrofónu. Hrajte na husliach, kým je zosilňovač zapnutý, aby ste zvýšili hlasitosť svojho nástroja a vynikli.

  • Hranie so zosilňovačom nezlepší tón vášho nástroja. Cvičte dobré techniky úklonu, aby ste získali čo najväčší zvuk.
  • Skúste nastaviť ľubovoľné gombíky na zosilňovači, aby ste zistili, ako mení vaše husle. Ak napríklad zvýšite reverb, vaše husle budú znieť, ako keby sa ozývali vo veľkej miestnosti.

Odporúča: