3 spôsoby čistenia semišového nábytku

Obsah:

3 spôsoby čistenia semišového nábytku
3 spôsoby čistenia semišového nábytku
Anonim

Semiš je bujný materiál, ktorý vyzerá skvele na nábytku. Je mäkký a jemný, čo z neho robí materiál s vysokou údržbou, ktorý je ťažké udržiavať v čistote. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako doma a v obchode kúpiť, ako udržať semiš čistý. Či už robíte bežné čistenie, odstraňujete škvrny alebo sa pokúšate udržať semiš čistý, je pravdepodobné, že existuje spôsob, ako zlepšiť a udržať stav vášho nábytku.

Kroky

Metóda 1 z 3: Bežné čistenie

Čistý semišový nábytok, krok 1
Čistý semišový nábytok, krok 1

Krok 1. Prečítajte si pokyny pre označenie W, S alebo W/S

Pred akýmkoľvek čistením si prečítajte pokyny. Pokyny vám poskytnú predstavu o tom, aké materiály môžete a nemôžete použiť na semiš. Ak majú pokyny iba W, použite čistiaci prostriedok na báze vody. Ak existuje S, použite čistiaci prostriedok na báze rozpúšťadla. Ak existuje W/S, môžete použiť ktorýkoľvek z nich.

Ak použijete niečo, čo nie je určené na použitie na semiš, záruka môže byť neplatná

Krok 2: Vyčistite nábytok zo semišu
Krok 2: Vyčistite nábytok zo semišu

Krok 2. Použite semišovú kefu

Semišová kefa je spravidla lacná a bude sa často používať s semišovým nábytkom. Ak nemáte semišovú kefku, môžete použiť aj uterák, zubnú kefku alebo kefku na nechty. Pomocou štetca zdriemnite na nábytku. Potom tvrdším drhnutím odstráňte všetky škvrny, ktoré sa môžu nachádzať na nábytku.

Čistý semišový nábytok, krok 3
Čistý semišový nábytok, krok 3

Krok 3. Použite semišovú gumu

Semišová guma, ktorá je určená pre semišovú kabelku alebo topánky, zvyčajne stojí len niekoľko dolárov. Niekedy príde semišová súprava so štetcom s gumou na zadnej strane. Ak nemáte gumu, môžete použiť aj gumu na ceruzku alebo krepovú gumu. Začnite jemným trením a potom tlačením gumy tam a späť pridajte tlak, aby ste odstránili špinu a škvrny.

Krok 4, vyčistite nábytok zo semišu
Krok 4, vyčistite nábytok zo semišu

Krok 4. Odstráňte a vyperte kryty

Odstráňte kryty a perte ich raz za mesiac. Prečítajte si pokyny a zistite, na akom nastavení je prať a sušiť semišový poťah. Niektorým ich môžete vložiť do práčky, iné je však možné prať iba ručne. Obvykle by ste mali prať v studenej vode na jemnom cykle. Po umytí a osušení nábytku nasaďte kryty späť na nábytok.

Pokiaľ tieto pokyny nemáte, môžete si pravdepodobne vyhľadať pokyny na pranie vašej značky nábytku na internete

Metóda 2 z 3: Odstránenie škvŕn zo semišového nábytku

Krok 5: Čistý semišový nábytok
Krok 5: Čistý semišový nábytok

Krok 1. Škvrnu ihneď vyčistite

Nečakajte, kým začnete s čistením, keď vám na nábytok niečo spadne. V prípade, že kvapalina spadne, ihneď ju osušte, aby sa tekutina nevsiakla do nábytku. Akonáhle je väčšina tekutiny odsatá, škvrnu môžete odstrániť čistiacim roztokom.

Krok 6, vyčistite nábytok zo semišu
Krok 6, vyčistite nábytok zo semišu

Krok 2. Škvrny odstráňte bielym octom alebo semišovým čistiacim prostriedkom

Froté tkaninu namočte do bieleho octu alebo semišového čistiaceho prostriedku. Začnite škvrnu trieť krížom-krážom. Trením v kruhovom pohybe môže semiš stmavnúť. Keď sa škvrna zdvihne, nechajte semiš vyschnúť na vzduchu.

Krok 7: Čistý semišový nábytok
Krok 7: Čistý semišový nábytok

Krok 3. Špongiu odstráňte prebytočnú vlhkosť

Ak voda spadla a vyschla, navlhčite celú časť nábytku, kam voda kvapkala. Potom pomocou špongie absorbujte prebytočnú vlhkosť. Vlhké miesto by po zaschnutí malo splynúť so zvyškom semišu.

Ak bola voda práve spadnutá, použite semišovú kefu alebo uterák

Krok 8: Čistý semišový nábytok
Krok 8: Čistý semišový nábytok

Krok 4. Použite alkohol

Froté namočte do alkoholu. Nenasýtite handričku alkoholom; malo by byť vlhko. Škvrnu potierajte, kým sa nezačne dvíhať. Alkohol by sa mal rýchlo odpariť.

Čistý semišový nábytok, krok 9
Čistý semišový nábytok, krok 9

Krok 5. Odstráňte atrament pomocou Windexu

Windex nastriekajte na atramentovú škvrnu. Pomocou handry alebo špongie škvrnu jemne vydrhnite. Drhnite, kým sa atrament nezačne dvíhať, a potom ho nechajte uschnúť na vzduchu.

Krok 6. Na odstránenie tuku naneste mastenec alebo kukuričný škrob

Na mastnú škvrnu nasypte prášok mastenca alebo kukuričný škrob a potom ju vtlačte do škvrny. Nechajte prášok na mieste cez noc a potom ho vysajte ráno. Prášok by mal absorbovať mastnotu a odstrániť škvrnu.

V prípade potreby postup zopakujte

Metóda 3 z 3: Udržujte semiš čistý

Krok č. 10: Čistenie semišového nábytku
Krok č. 10: Čistenie semišového nábytku

Krok 1. Vysávajte pravidelne

Vysajte vždy, keď si všimnete, že sa začnú hromadiť drobky alebo malé častice. Na vysávanie použite mäkkú kefku alebo nástavec na čalúnenie. Najlepšie výsledky dosiahnete vákuovým krížovým spôsobom.

Pred každým čistením povysávajte

Čistý semišový nábytok, krok 11
Čistý semišový nábytok, krok 11

Krok 2. Vyprášte semiš

Poprášte svoj semišový nábytok každých pár dní alebo každý týždeň. Použite prachovku alebo handričku. Prejdite si celú semišovú časť nábytku.

Krok č. 12: Čistý semišový nábytok
Krok č. 12: Čistý semišový nábytok

Krok 3. Na zapáchanie použite sódu bikarbónu

Na odstránenie škvŕn a zachovanie príjemnej vône nábytku posypte semiš jedlou sódou. Jedlú sódu nechajte cez noc odležať. Ráno povysávajte.

Krok 13: Čistý semišový nábytok
Krok 13: Čistý semišový nábytok

Krok 4. Nastriekajte na repelent na škvrny

Hľadaj repelent na vodu a škvrny vyrobený špeciálne pre semiš, ktorý by mal byť dostupný vo väčšine supermarketov. Najprv povysajte semiš a potom na všetok semiš nastriekajte repelent na škvrny. Repelent zabráni zafarbeniu semišu pri páde jedla a tekutín a udrží semiš v dobrom stave dlhšie.

Tipy

  • Pri použití chemikálií čistite na dobre vetranom mieste. Mali by ste tiež nosiť gumené rukavice.
  • Ak žiadna z vyššie uvedených metód nefunguje, zavolajte profesionála na čistenie semišového nábytku.

Odporúča: