Jednoduché spôsoby pripojenia batérií v sérii: 12 krokov

Obsah:

Jednoduché spôsoby pripojenia batérií v sérii: 12 krokov
Jednoduché spôsoby pripojenia batérií v sérii: 12 krokov
Anonim

Spojenie batérií je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť výkon motora alebo elektrického zariadenia. Aplikáciu môžete napájať bez veľkej hmotnosti a veľkosti väčšej batérie s vyšším napätím alebo zosilňovačom. Ak potrebujete zvýšiť celkové množstvo voltov, prepojte batérie dohromady v sérii. Ak chcete zvýšiť celkovú kapacitu alebo zosilňovače, použite paralelné pripojenie.

Kroky

Metóda 1 z 2: Vytvorenie banky batérií

Pripojte batérie v sérii, krok 1
Pripojte batérie v sérii, krok 1

Krok 1. Vyberte sériové pripojenie, aby ste zvýšili napätie a vytvorili batériu

Sériové pripojenie kombinuje napätie dvoch pripojených batérií a vytvára batériu, z ktorej môžete čerpať energiu. Batéria si zachováva rovnakú intenzitu prúdu alebo ampérhodiny, takže ak 2 batérie majú 6 voltov a 10 ampérov a sú spojené do série, budú produkovať 12 voltov, ale stále budú mať rovnakú kapacitu 10 ampérov.

Zaistite, aby batérie, ktoré plánujete pripojiť, mali rovnaké napätie a ampéry, inak by ste mohli skrátiť životnosť batérie a mať problémy s ich nabíjaním

Pripojte batérie v sérii, krok 2
Pripojte batérie v sérii, krok 2

Krok 2. Pripojte prepojovací kábel k zápornému pólu jednej batérie

Vezmite prepojovací kábel a pripojte jednu zo svoriek k zápornému pólu jednej z batérií. Svorky sú kovové kontakty, ktoré slúžia na pripojenie batérie a umožňujú prúdenie uloženej elektriny z batérie. Mínusové póly majú negatívny (-) symbol a sú obvykle kryté čiernym plastovým krytom.

Na pripojenie kábla k terminálu bude možno potrebné zdvihnúť alebo odstrániť čierny plastový kryt

Pripojte batérie v sérii, krok 3
Pripojte batérie v sérii, krok 3

Krok 3. Pripojte kábel k kladnému pólu druhej batérie

Vezmite svorku na druhom konci kábla pripojeného k zápornému pólu prvej batérie a pripojte ju k kladnému pólu druhej batérie. Kladný pól bude mať znamienko plus (+) a je obvykle pokrytý červeným plastovým krytom.

  • Neškrabte svorky o terminál, pretože by to mohlo spôsobiť iskrenie, mohlo by dôjsť k požiaru.
  • Mali by ste mať svorky jedného prepojovacieho kábla pripojené k zápornému pólu jednej batérie a kladnému pólu druhej batérie.
Pripojte batérie v sérii, krok 4
Pripojte batérie v sérii, krok 4

Krok 4. Pripojte sériu batérií k aplikácii pomocou prepojovacích káblov

Pomocou ďalšej sady prepojovacích káblov pripevnite otvorený kladný pól batérie a kladný pól svojej aplikácie. Potom zapojte kábel na otvorený záporný pól batérie a záporný pól vo svojej aplikácii.

  • Pripojíte tak svoju aplikáciu k sérii, aby ju mohli napájať batérie.
  • Uistite sa, že použijete ďalší pár prepojovacích káblov na pripojenie série k vašej aplikácii!

Pozor:

Nikdy neprekrížte ani nespájajte otvorené kladné a otvorené záporné póly batérií navzájom, pretože by mohli skratovať alebo potenciálne explodovať!

Pripojte batérie v sérii, krok 5
Pripojte batérie v sérii, krok 5

Krok 5. Pripojením svoriek vytvorte sériu viac ako dvoch batérií

Vezmite prepojovacie káble a pripevnite okolo kladného pólu jednej batérie a záporného pólu batérie vedľa nej. Opakujte postup pripojenia, kým nie sú všetky batérie, ktoré chcete zapojiť do série, prepojené prepojovacími káblami.

  • Počet batérií, ktoré môžete zapojiť do série, nie je obmedzený, ale dávajte pozor, aby ste sa v spleti káblov nestratili.
  • Používajte batérie s rovnakým napätím a zosilňovačom, nekombinujte veľkosti batérií a výstupné výkony, pretože by mohlo dôjsť k skratu niektorých batérií.
Pripojte batérie v sérii, krok 6
Pripojte batérie v sérii, krok 6

Krok 6. Pripojte k svojej aplikácii sériu viac ako 2 batérií

Pomocou prepojovacích káblov prepojte otvorený záporný pól prvej batérie v sérii so záporným pólom vašej aplikácie. Potom prepojte prepojovacie káble s otvoreným plusovým pólom poslednej batérie v sérii k plusovému pólu vašej aplikácie.

Tým sa zvýši celkové množstvo voltov, ktoré bude vaša aplikácia dostávať

Metóda 2 z 2: Použitie paralelného pripojenia

Pripojte batérie v sérii, krok 7
Pripojte batérie v sérii, krok 7

Krok 1. Na zvýšenie výkonu použite paralelné pripojenie

Paralelné pripojenie je podobné sériovému zapojeniu v tom zmysle, že spája dve batérie dohromady. Paralelné pripojenie však zvyšuje prúdové napätie pri zachovaní rovnakého napätia generovaného batériami.

  • Napríklad, ak sú 2 batérie 6 voltov a 10 ampérov, paralelné pripojenie zvýši zosilňovač na 20, ale udržiava napätie na 6 voltoch.
  • Je dôležité zabezpečiť, aby batérie, ktoré plánujete pripojiť, mali rovnaké napätie a ampéry, inak by to mohlo skrátiť životnosť batérií, a možno ich nebudete môcť nabiť.
Pripojte batérie v sérii, krok 8
Pripojte batérie v sérii, krok 8

Krok 2. Pripojte prepojovací kábel k plusovým pólom každej batérie

Použite jeden prepojovací kábel pre vysokú záťaž a pripevnite ho na kladný pól batérie jednej batérie a na kladný pól batérie druhej batérie a uistite sa, že sú bezpečne pripevnené. Pozitívne svorky majú znamienko plus (+) a sú pokryté červeným plastovým krytom.

  • Svorky pevne pripevnite, ale neškrabte ich ani ich nebíjajte o svorku, pretože by to mohlo spôsobiť iskry.
  • Pretože sa zosilňovače zvýšia, musíte použiť ťažší prepojovací kábel, aby káble nevyhoreli z elektriny.
Pripojte batérie v sérii, krok 9
Pripojte batérie v sérii, krok 9

Krok 3. Pripojte samostatný prepojovací kábel k záporným pólom každej batérie

Na prepojenie oboch batérií použite samostatný samostatný prepojovací kábel pre vysoké zaťaženie, ktorý pripojíte k záporným pólom. Záporný pól bude označený záporným symbolom (-) a bude zakrytý čiernym plastovým krytom.

  • Nepoužívajte záporný kábel dvojice prepojovacích káblov. Na prepojenie záporných svoriek použite radšej samostatný prepojovací kábel.
  • Usporiadanie by malo byť: pozitívne na pozitívne, negatívne na negatívne.
Pripojte batérie v sérii, krok 10
Pripojte batérie v sérii, krok 10

Krok 4. Pripojte batériu k svojej aplikácii

Batériu umiestnite priamo vedľa položky, ktorú chcete napájať. Použite samostatný pár prepojovacích káblov a zapojte kladný kábel okolo kladného pólu batérie a kladného pólu vašej aplikácie. Potom pripevnite záporný kábel k zápornému pólu batérie a k zápornému pólu vašej aplikácie.

Pozor:

Dávajte pozor, aby ste neprekrížili káble a nepripájali kladný pól batérie k zápornému pólu vašej aplikácie alebo naopak. Mohlo by dôjsť k skratu batérie alebo výbuchu.

Pripojte batérie v sérii, krok 11
Pripojte batérie v sérii, krok 11

Krok 5. Vytvorte sériu prepojením viacerých paralelných pripojení

Ak máte paralelne zapojené dve sady batérií, môžete ich prepojiť a vytvoriť tak sériu. Pomocou prepojovacieho kábla prepojte kladný pól na jednej paralelnej banke so záporným pólom na druhej paralelnej banke. Počet paralelných pripojení, ktoré môžete zapojiť do série, nie je obmedzený.

Pripojte batérie v sérii, krok 12
Pripojte batérie v sérii, krok 12

Krok 6. Pripojte sériu paralelných pripojení k svojej aplikácii

Použite samostatný pár prepojovacích káblov a zvierajte kladný pól na paralelnom rade na jednom konci a kladný pól vašej aplikácie. Potom zapojte druhý kábel do záporného pólu batérie, ktorý je najvzdialenejší od kladného pólu, ktorý ste pripojili, a záporného pólu vašej aplikácie.

Uistite sa, že sú bezpečne pripevnené k terminálom

Odporúča: