3 spôsoby inštalácie Formicy

Obsah:

3 spôsoby inštalácie Formicy
3 spôsoby inštalácie Formicy
Anonim

Formica alebo akákoľvek iná značka domáceho laminátu sa najčastejšie používa na kuchynské linky a dekoráciu stien. Laminát sa ľahko čistí a je relatívne trvanlivý, aj keď je plastový, môže sa roztaviť, ak je vystavený nadmernému teplu. Laminát sa dodáva v mnohých štýloch a je možné ho rezať bežnými pílami, vďaka čomu je jeho inštalácia skvelým projektom urob si sám.

Kroky

Metóda 1 z 3: Príprava Formicy

Nainštalujte Formica, krok 1
Nainštalujte Formica, krok 1

Krok 1. Vyberte pre svoj projekt správnu formicu alebo iný laminát

Väčšina miest, ktoré predávajú laminát, poskytne vzorkové čipy, ktoré si môžete vziať domov a porovnať s farebnou schémou domu. Vezmite si niekoľko z nich domov a vyskúšajte si ďalšie vlastnosti, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní. Majte tiež na pamäti, že si môžete kúpiť tvarovaný laminát, ktorý sa zmestí na váš pult, ak si nechcete pílenie robiť sami.

  • Matná povrchová úprava skryje opotrebovanie lepšie ako lesklý laminát, ktorý sa dá ľahko poškriabať, ale môže vyžadovať ďalšie čistenie. Lamináty sa dodávajú v celom spektre od tých najlesklejších po naj matnejšie, preto každý čip berte podľa vzhľadu a nie podľa marketingu.
  • Vyskúšajte, ako dobre sa laminát odoláva opotrebovaniu, poškriabaním ho steakovým nožom.
  • Ak nanášate tenký laminátový plech, na rovné pracovné povrchy použite laminát s hrúbkou 0,16 cm (0,16 cm) a na zvislé povrchy plech s hrúbkou 1/32 palca (0,3 cm).
Nainštalujte Formica, krok 2
Nainštalujte Formica, krok 2

Krok 2. Zľahka obrúste povrch, na ktorý budete Formicu inštalovať

Povrch obrúste, aby sa vytvoril hrubý povrch, ktorý dokonale priľne, a piliny utrite lepivou handričkou alebo vlhkou handrou.

Ak je povrch pokrytý farbou alebo lakom, mali by ste ho dôkladne obrúsiť a odstrániť hrubým alebo stredne hrubým brúsnym papierom

Nainštalujte Formica, krok 3
Nainštalujte Formica, krok 3

Krok 3. Zmerajte dĺžku a šírku oblastí, do ktorých budete Formicu inštalovať

Pomocou zvinovacieho metra získate presné meranie každého rozmeru oblasti.

Ak inštalujete úplnú dosku a vaše steny nie sú v dokonalých pravých uhloch, mali by ste najskôr napísať písačku Formica. Ďalšie informácie nájdete v časti Riešenie problémov

Nainštalujte Formica, krok 4
Nainštalujte Formica, krok 4

Krok 4. Položte Formicu na rovný a stabilný povrch

Ten by mal byť dostatočne veľký, aby udržal Formicu pri rezaní stabilnú. Používajte šrotovú preglejku alebo podobný materiál, ktorý vám nevadí, keď sa pílou poškodí. Nerezajte na betóne alebo inom povrchu, ktorý poškodí pílový kotúč.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 5
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 5

Krok 5. Označte miery na zadnej strane listu Formica a ku každému meraniu pridajte 1 palec (2,5 cm)

Nakreslite svoje rezané čiary na laminát pri zvýšenom meraní, čo zaistí, že neplytváte veľkým kusom laminátu kvôli rezaniu príliš malého kusa.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 6
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 6

Krok 6. Po čiarach naneste maskovaciu pásku

Vďaka tomu je jednoduchšie vidieť, kde sa má rezať, a zároveň sa znižuje riziko triesok. Na povrch pod formikou môžete tiež použiť dodatočnú pásku, aby bola chránená, ale nemali by ste strihať povrch, ktorý chcete zachovať reprezentatívny.

Nainštalujte Formica, krok 7
Nainštalujte Formica, krok 7

Krok 7. Rezajte Formicu pozdĺž rovných čiar

V ideálnom prípade by ste mali použiť kotúčovú pílu, šabľovú pílu, zadnú pílu, stolnú pílu alebo nožnice na laminát. Ručná píla s najmenej 10 zubmi na palec (4 na cm) bude tiež fungovať, ale pri väčších prácach môže byť namáhavá. Na zaistenie rovného rezu použite kovovú pravú hranu.

  • Ak nemáte pílu, pomocou remeselného noža s čepeľou na rezanie laminátu narovnajte laminátový list a potom ho zacvaknite na ryhu zdvihnutím menšieho kusa, kým nezapadne. Použite pravítko, aby ste udržali skóre vyrovnané. Opatrne nadvihnite a sledujte skóre, aby ste sa presvedčili, že sa laminát ohýba v požadovanom bode zlomu.
  • Tieto nástroje nepoužívajte na kruhové rezy. Vystrihnite laminátový kus rovnými čiarami, pričom dávajte pozor, aby ste neporezali do označenej oblasti.
Nainštalujte Formica, krok 8
Nainštalujte Formica, krok 8

Krok 8. Na zaoblené úpravy (ak je to vhodné) použite iný nástroj

Ak je miesto inštalácie zakrivené, budete musieť na tieto jemnejšie úpravy použiť skladaciu pílu alebo laminátový router. Rezací nástroj, ktorý ste použili predtým, bude mať problém otáčať sa po krivke, čo bude mať za následok laminát, ktorý sa nezmestí.

Metóda 2 z 3: Inštalácia Formicy

Nainštalujte Formica, krok 9
Nainštalujte Formica, krok 9

Krok 1. Na okrajový pás a povrch, na ktorý sa prichytí, naneste kontaktný cement (ak je k dispozícii)

Ak inštalujete laminát na dosku alebo iný povrch s hranami, začnite s okrajovými kusmi. Ak ich rezáte z laminátu sami, naneste kontaktný cement štetcom alebo valčekom na oba povrchy. Podľa pokynov výrobcu nechajte tuhnúť, kým nebude lepkavý.

Ak používate vopred nalepené koncovky, Všetko, čo musíte urobiť, je zahriať žehličku na bielizeň, priložiť laminát k okraju a žehliť tam a späť. Nechajte jednu minútu odstáť a jemne po celej dĺžke poklepte gumovou paličkou alebo pätou na topánky. Teraz môžete preskočiť na Orezanie okrajového pásu.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 10
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 10

Krok 2. Okrajový pás opatrne zarovnajte s povrchom

Keď ste si istí, že ho máte správne umiestnený, zatlačte ho na povrch. Akonáhle sa dva povrchy dostanú do kontaktu, kontaktný cement je už viazaný na 50% alebo viac svojej konečnej pevnosti.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 11
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 11

Krok 3. Formicu stlačte valčekom

Zatlačte suchý valček tam a späť cez laminát, aby úplne priľnul a odstránil vzduch medzi laminátom a povrchom.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 12
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 12

Krok 4. Orežte okrajový pás (ak je k dispozícii)

Prebytočný materiál odstráňte jemným pilníkom, pričom tlak vyvíjajte iba na zdvihy nahor. Môžete namiesto toho použiť laminátový vyžínač alebo router, ale ak to urobíte, najskôr namažte okraj vazelínou (vazelínou). Minimalizuje sa tým pravdepodobnosť zlomenia.

Na orezávanie laminátu používajte karbidový vrták

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 13
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 13

Krok 5. Orežte orezané okraje maliarskou páskou

Predtým, ako budete pokračovať, chráňte svoje hotové hrany a inštalujte zvyšok laminátového plechu.

Nainštalujte Formica, krok 14
Nainštalujte Formica, krok 14

Krok 6. Naneste kontaktný cement na povrch a Formicu štetcom alebo valčekom

Nechajte ho nastaviť podľa pokynov výrobcu. Spravidla by mal byť kontaktný cement ponechaný, kým sa nestane lepkavým a suchým na dotyk, ale už nie.

'Poznámka: Ak bola vaša Formica dodaná s už prilepeným lepidlom, pred inštaláciou ho aktivujte podľa pokynov výrobcu. Tieto lepidlá sa často aktivujú, keď sú navlhčené vodou

Nainštalujte Formica, krok 15
Nainštalujte Formica, krok 15

Krok 7. Povrch opatrne zarovnajte pomocou hmoždiniek

Po celej dĺžke umiestnite dĺžky 1, 4 palca hrubého (0,64 cm) alebo väčšie hmoždinky každých 10 až 12 palcov (25 až 30 cm), aby ste zabránili náhodnému zarovnaniu. Mali by ležať naplocho po celej šírke povrchu, aby držali laminát hore, kým nie je zarovnaný.

Pri nanášaní laminátu na zvislé povrchy ich budete musieť umiestniť ručne

Nainštalujte Formica, krok 16
Nainštalujte Formica, krok 16

Krok 8. Umiestnite laminátový list a stlačte ho po jednom

Zarovnajte laminát čo najpresnejšie a potom pokračujte v jeho úprave, keď sa pohybujete z jedného konca povrchu na druhý. Hneď ako zarovnáte jednotlivé sekcie, presuňte hmoždinky z cesty a potom ich zatlačením nadol prilepte k povrchu.

Nainštalujte Formica, krok 17
Nainštalujte Formica, krok 17

Krok 9. Prevráťte nainštalovaný laminát

Zatlačte valček cez list, aby ste odstránili vzduchové vrecká a posilnili kontaktné spojenie.

Nainštalujte Formica, krok 18
Nainštalujte Formica, krok 18

Krok 10. Orežte a vytvarujte okraje laminátovým vyžínačom alebo iným routerom

Použite vrták z tvrdého karbidu. Zastavte často, aby router mohol vychladnúť, pretože laminát sa pri vysokom teple roztaví.

Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 19
Nainštalujte aplikáciu Formica, krok 19

Krok 11. Zapíšte ostrý okraj

Na jemné ostrenie hrany laminátu metodicky použite pilník z jemného dreva. Pilujte nadol pod uhlom pozdĺž celého okraja.

Metóda 3 z 3: Riešenie problémov a dodatočné inštalácie

Nainštalujte Formica, krok 20
Nainštalujte Formica, krok 20

Krok 1. Pred inštaláciou pultu upravte polohu, ak sa nezmestí

Ak vaše steny nie sú v pravom uhle, umiestnite dosku čo najbližšie k stene a potom pomocou kompasu a brúsky upravte tvar:

  • Pomocou olovnice alebo vodováhy skontrolujte, či je pracovná doska vyrovnaná. V prípade potreby zasuňte podložky alebo kliny pod dosku, aby bola vyrovnaná.
  • Držte koniec kompasu, ktorý nie je ceruzkou, o stenu v najširšej medzere a dotknite sa konca ceruzky o dosku. Posuňte kompas po stene a nakreslite na svojom pulte čiaru.
  • Uchopte dosku na pílovom koni alebo na inom bezpečnom mieste a potom brúskou alebo blokovou rovinou vyrovnajte dosku až po líniu ceruzky. Vaša doska by teraz mala tesne priliehať k stene.
Nainštalujte Formica, krok 21
Nainštalujte Formica, krok 21

Krok 2. Namontujte šikmé hrany Formicy pomocou pokosových skrutiek a tmelu

V prípade dosiek v tvare písmena L je Formica obvykle predrezaná s uhlami 45 ° alebo 22,5 °. Po zarovnaní ich predného okraja pripevnite tieto diagonálne kusy k pokosovým skrutkám. Na zaistenie vodotesného rohu naneste perličku tmelu alebo laminátového tmelu.

  • Skrutky pokosových skrutiek príliš neutiahnite. Utiahnite iba toľko, aby kusy zostali na svojom mieste.
  • Ak povrch nie je v rovine cez uhlopriečku, klepnite na jeden kus laminátu gumovou paličkou alebo pätou na topánke.
Nainštalujte Formica, krok 22
Nainštalujte Formica, krok 22

Krok 3. Zvážte, či chcete nainštalovať laminátový backsplash

Backsplash je zvislá časť materiálu nad doskou, ktorá chráni stenu pred škvrnami a inými kuchynskými nehodami.

  • Ak je vašou stenou sadrokartón, pred lepením laminátu budete musieť pripevniť základňu z drevotrieskovej dosky.
  • Môžete tiež zvážiť inštaláciu backsplash dlaždíc na pult laminátu.
Nainštalujte Formica, krok 23
Nainštalujte Formica, krok 23

Krok 4. Naneste laminátový backsplash rovnakým spôsobom, akým ste aplikovali pult

Akonáhle je kontaktný cement zarovnaný so stenou, zarovnajte ho a orežte prebytočné alebo nerovnomerné hrany routerom.

Nainštalujte Formica, krok 24
Nainštalujte Formica, krok 24

Krok 5. Vyrežte otvory pre spotrebiče

Na zaistenie bezpečného umiestnenia na dosku sa vždy riaďte pokynmi výrobcu spotrebiča. Pomocou priamočiarej píly vyrežte otvor a potom ostré hrany vypilujte.

Zakryte okraje výrezu v rohovej doske dvoma vrstvami tepelne vodivej hliníkovej pásky, aby sa Formica neroztopila

Nainštalujte Formica, krok 25
Nainštalujte Formica, krok 25

Krok 6. Zistite, ako zaobchádzať s Formicou

Na formicu alebo iný laminát neumiestňujte horúce predmety, pretože materiál sa môže roztaviť. Použite rezaciu dosku, nie rezanie priamo na ňu. Čistite vlhkou handričkou a jemným čistiacim prostriedkom pre domácnosť.

Nainštalujte Formica, krok 26
Nainštalujte Formica, krok 26

Krok 7. Formicu opatrne vyberte tak, že ju vypáčite zo základne

Vždy používajte ochranné okuliare a chrániče sluchu, pretože vyberanie Formicy je hlasný, časovo náročný proces, pri ktorom sa vytvára prach a ostré častice. Ostrým koncom kladiva alebo iného páčivého nástroja vytiahnite Formicu po častiach z dosky.

  • Pri manipulácii s ostrou, zlomenou Formicou používajte rukavice.
  • Dávajte pozor, aby ste podložku z preglejky alebo drevotrieskovej dosky pod Formicou nepoškodili, ak na ňu chcete nainštalovať novú dosku.

Tipy

  • Ak nemáte J-valček na lisovanie laminátu, môžete použiť ruky. Pokúste sa rovnomerne tlačiť na povrch.
  • Pri prvom kontakte kontaktujte cementový spoj s pevnosťou 50 až 75 percent, preto sa pred odstránením hmoždiniek uistite, že je laminát na svojom mieste.

Odporúča: