Ako nainštalovať zvýšené sedadlo na WC: 13 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako nainštalovať zvýšené sedadlo na WC: 13 krokov (s obrázkami)
Ako nainštalovať zvýšené sedadlo na WC: 13 krokov (s obrázkami)
Anonim

Ak sa vám alebo vám blízkemu zdá, že máte zníženú pohyblivosť, možno budete musieť do svojho domu nainštalovať vyvýšené toaletné sedadlo. Zdvihnuté toaletné sedadlá vám umožňujú sadnúť si na toaletu bez toho, aby ste sa museli príliš sklopiť zo stojacej polohy. Pomôžu vám tiež ľahšie sa postaviť zo sediacej polohy, pretože od sedenia k státiu nie je tak ďaleko. Niektoré zdvihnuté toaletné sedadlá majú aj oporné ramená, ktoré vám môžu pomôcť udržať vás pri pohybe na sedadle aj mimo neho. Vo všeobecnosti existujú dva typy zvýšených toaletných sedadiel: tie, ktoré nahrádzajú vaše existujúce sedadlo, a tie, ktoré zvyšujú výšku vášho existujúceho sedadla. Oba typy vyvýšených sedadiel sa inštalujú pomerne jednoducho a rýchlo.

Kroky

Metóda 1 z 2: Výmena existujúceho toaletného sedadla

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 1
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 1

Krok 1. Kúpte si vyvýšené toaletné sedadlo, ktoré sa hodí k vášmu existujúcemu WC

Existujú 2 typy toaliet, a teda 2 typy toaletných sedadiel: pravidelné a predĺžené. Bežné toalety sú zvyčajne 42 cm dlhé, zatiaľ čo predĺžené toalety sú zvyčajne dlhé 47 cm. Bežné toalety sú široké 14,25 palca (36,2 cm) (od vonkajších okrajov), zatiaľ čo predĺžené toalety sú široké 15 palcov (38 cm). Pri kúpe vyvýšeného záchodového prkénka si kúpte sedadlo, ktoré bude zodpovedať typu vašej toalety.

  • Obvykle je celkom zrejmé, aký typ toalety máte, ale ak si nie ste istí, potvrďte to pomocou pásky.
  • Majte na pamäti, že nie všetky zdvihnuté toaletné sedadlá majú svoje vlastné veko. Ak chcete mať aj naďalej veko na toalete, kúpte si vyvýšené sedadlo, ktoré ho má.
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 2
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 2

Krok 2. Nadvihnite svoje existujúce sedadlo a veko, aby ste vytvorili priestor pre zvýšené sedadlo

Vyvýšené toaletné sedadlá, ktoré nahrádzajú vaše existujúce sedadlo, jednoducho umiestnite na keramický povrch záchodovej misy. Väčšinu z nich môžete umiestniť na toaletu bez toho, aby ste museli odstrániť svoje existujúce sedadlo, pretože medzi zadnou stranou vyvýšeného sedadla a nádržou je dostatok miesta. Namiesto toho môžete existujúce sedadlo a veko jednoducho nadvihnúť a oprieť o nádrž.

  • Keď je zvýšené sedadlo na toalete, nebudete môcť použiť pôvodné sedadlo a veko.
  • Ak potrebujete použiť pôvodné sedadlo a veko, musíte najskôr odstrániť vyvýšené sedadlo.
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 3
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 3

Krok 3. Otestujte, či existujúce sedadlo a veko môžu zostať alebo je potrebné ich odstrániť

Vyvýšené toaletné sedadlo umiestnite na toaletnú misu tak, aby bolo existujúce sedadlo a veko odklopené. Ak nie je dostatok miesta na to, aby existujúce sedadlo a veko dosadali na nádrž, pred inštaláciou vyvýšeného sedadla ho budete musieť odstrániť.

Vyvýšené toaletné sedadlá, ktoré sedia na miske, sú navrhnuté ako dočasné. Môžu byť vybraté na čistenie a v prípade potreby premiestnené na iné miesto

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 4
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 4

Krok 4. V prípade potreby odstráňte svoje existujúce toaletné sedadlo

Kľaknite si pred toaletu a jednou rukou pod toaletu držte jednu z matíc, ktoré zaisťujú skrutku záchodového sedadla. Maticu držte stále a súčasne pomocou skrutkovača povoľte skrutku zhora. Akonáhle je dostatočne uvoľnený, odskrutkujte maticu rukou a vytiahnite skrutku. Opakujte postup pre druhú skrutku a maticu. Nadvihnite existujúce sedadlo a veko a odložte ich nabok.

Nevyhadzujte existujúce sedadlo. Dobre ho vyčistite a uložte ho niekde, aby ho bolo možné v prípade potreby neskôr znova nainštalovať

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 5
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 5

Krok 5. Vložte vyvýšené sedadlo do záchodovej misy a zaistite príruby

Väčšina zdvihnutých toaletných sedadiel má 1 alebo viac prírub, ktoré držia sedadlo vo vnútri záchodovej misy. Možno budete musieť sedadlo mierne nakloniť dopredu alebo dozadu, aby ste zasunuli príruby do misy. Po vložení zatlačte zvýšené sedadlo nadol na misku, kým nie je zaistené. Sedadlom jemne zatraste, aby ste sa presvedčili, že je správne nainštalovaná a vyvážená.

Po inštalácii sa vyvýšená vložka toaletného sedadla môže mierne krútiť, ale nemala by sa môcť výrazne kývať

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 6
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 6

Krok 6. Zdvihnuté sedadlo zaistite v prípade potreby nastavovacím kolieskom

Niektoré zdvihnuté toaletné sedadlá majú vpredu nastavovací gombík, ktorý je pripevnený k nastavovacej konzole vo vnútri záchodovej misy. Otočením gombíka proti smeru hodinových ručičiek uvoľnite nastavovaciu konzolu. Otáčaním gombíka v smere hodinových ručičiek utiahnite nastavovaciu konzolu. Otáčaním gombíka utiahnite nastavovaciu konzolu k záchodovej miske a zaistite ju na mieste.

Raz za týždeň skontrolujte nastavovací gombík, aby ste sa presvedčili, že zostáva pevný a zaistený. Nastavovacia konzola na vnútornej strane misy sa môže pri použití sedadla časom uvoľniť

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 7
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 7

Krok 7. V prípade potreby zaistite spony alebo svorky na vonkajšej strane záchodovej misy

Niektoré zdvihnuté toaletné sedadlá majú tiež spony alebo svorky, ktoré pripevňujú sedadlo k vonkajšej strane záchodovej misy. Ak má vyvýšené sedadlo také spony alebo svorky, uistite sa, že sú správne zaistené zvonku toalety podľa pokynov výrobcu. Vo väčšine prípadov budú mať sedadlá so sponami alebo svorkami 4 z nich, 2 na každej strane záchodovej misy.

Tieto klipy alebo svorky kontrolujte každý týždeň, aby ste sa presvedčili, že zostanú na svojom mieste a zaistené

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 8
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 8

Krok 8. V prípade potreby pripevnite podperné ramená toaletného sedadla

Niektoré zdvihnuté toaletné sedadlá majú na oboch stranách sedadla podporné ramená, ktoré vám pomôžu pri sedení a vstávaní. V niektorých prípadoch sú tieto nosné ramená predinštalované a nie sú potrebné žiadne ďalšie kroky. V ostatných prípadoch je potrebné tieto ramená pripevniť po inštalácii zvýšeného sedadla. Pripevnite ramená podľa pokynov výrobcu.

  • Sklopné ramená sú zvyčajne pripevnené k zvýšenému sedadlu vzadu, pričom každé rameno má 1 miesto pripojenia.
  • Stacionárne ramená sú zvyčajne pripevnené k vyvýšenému sedadlu po stranách, pričom každé rameno má 2 miesta pripojenia.

Metóda 2 z 2: Inštalácia stúpačky toaletného sedadla

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 9
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 9

Krok 1. Kúpte si stúpačku na toaletné sedadlo, ktorá sa zmestí do vašej existujúcej toalety

Stúpačky toaletných sedadiel sú navrhnuté tak, aby vyhovovali druhu toalety, ktorú máte, či už pravidelnej alebo predĺženej. Pred kúpou stúpačky sa uistite, že viete, aký typ toalety máte, pravidelnú alebo predĺženú. Bežné toalety sú zvyčajne 42 cm dlhé a 36,2 cm široké, zatiaľ čo predĺžené toalety sú zvyčajne 47 cm dlhé a 38 cm široké.

  • Stúpačky toaletných sedadiel sú navrhnuté tak, aby sedeli na záchodovej mise s existujúcim sedadlom a vekom zaisteným na vrchu.
  • Niektoré toaletné sedadlá (napríklad drevené) nemusia mať dostatočne veľké otvory na skrutky, aby bolo možné nainštalovať stúpačku. V týchto prípadoch budete musieť kúpiť nové toaletné sedadlo, ktoré chcete nainštalovať na stúpačku.
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 10
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 10

Krok 2. Odstráňte existujúcu zostavu toaletného sedadla a veka

Otvorte 2 klapky, ktoré chránia skrutky záchodového sedadla na zadnej strane záchodového sedadla. Jednou rukou držte maticu stále na spodnej strane toalety a druhou rukou uvoľnite skrutku pomocou skrutkovača. Uvoľňujte skrutku, kým nebudete môcť maticu zložiť. To isté urobte s druhou skrutkou, potom vyberte sedadlo a odložte ho.

Je to skvelá príležitosť na úplné vyčistenie záchodovej misy a sedadla. Akonáhle je stúpačka pripevnená, nebudete s ňou môcť pohnúť, aby ste vyčistili vrch záchodovej misy

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 11
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 11

Krok 3. Položte na misku stúpačku toaletného sedadla a zarovnajte otvory pre skrutky

Na zaistenie stúpačky a záchodovej dosky použijete skrutky dodané so stúpačkou. Sú oveľa dlhšie ako tie, ktoré zaisťujú vašu záchodovú dosku, pretože sa musia zmestiť do sedačky aj do stúpačky. Akonáhle je stúpač toaletného sedadla nasadený na záchodovú misu, skontrolujte, či sú 2 otvory správne zarovnané.

  • Niektoré stúpačky na toaletné sedadlá sú vybavené penovými kusmi, ktoré sú umiestnené medzi stúpačom a toaletou, aby chránili keramiku.
  • Pred umiestnením stúpačky na toaletu sa uistite, že sú kusy peny správne pripevnené k stúpačke (ak neboli dodané vopred nainštalované).
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 12
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 12

Krok 4. Umiestnite svoje toaletné sedadlo na stúpačku a zarovnajte otvory

Rovnako ako pri stúpačke, uistite sa, že 2 otvory pre skrutky na záchodovom sedadle sú v súlade s otvormi v stúpačke a miske. Zasuňte skrutky do otvorov, aby ste sa uistili, že sú správne zarovnané. Ak nie sú zarovnané, posuňte sedadlo a/alebo stúpačku, kým sa nebudú môcť úplne posunúť.

Toto je krok, kde môžete zistiť, že otvory v záchodovom sedadle sú pre nové skrutky príliš malé. Ak k tomu dôjde, pred pokračovaním si budete musieť kúpiť nové sedadlo

Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 13
Nainštalujte vyvýšené toaletné sedadlo, krok 13

Krok 5. Zaistite 2 skrutky cez sedadlo, stúpačku a toaletu

Jednou rukou sa dostaňte pod toaletu na oboch stranách a pripevnite maticu k novej skrutke. Rukou utiahnite maticu, ako len môžete, a potom ju rovnakou rukou držte na mieste. Pomocou opačnej ruky zaistite skrutku skrutkovačom, kým nebude pevne utiahnutá. Opakujte postup s druhou skrutkou a maticou.

  • Potrebný typ skrutkovača závisí od skrutiek, ktoré boli dodané so stúpačkou.
  • Keď sú obidve skrutky zaistené, nezabudnite zatvoriť skrutkovacie klapky na záchodovom sedadle.

Odporúča: